Zdravie a krása - kozie mlieko...

Čo môžu poriešiť probiotiká !

04.07.2010 12:27

 

Čo môžu poriešiť probiotiká?
Cholesterol

Aj keď sa to na prvý pohľad zdá neuveriteľné, probiotiká znižujú hladinu cholesterolu. Cholesterol sa dá regulovať okrem zdravej stravy a životosprávy aj užívaním probiotík. Ak jedávate jedlá, ktoré obsahujú cholesterol, probiotiká nedovolia, aby sa tak ľahko vstrebával. Nepočítajte, samozrejme, s tým, že môžete jesť potraviny s vysokým obsahom cholesterolu a zajedať ich probiotikami. No sú veľmi nápomocné, ak sa stravujete racionálne.

Stres

Jeden z najzákernejších zabijakov modernej doby je stres. Vyhnúť sa mu nemôže nikto z nás, pri veľkom úsilí ho môžeme maximálne dočasne eliminovať. Preto je dobrou správou, že probiotiká dokážu bojovať aj so stresom. Hneď ako sa probiotiká dostanú do čriev, začnú tam svoj boj proti baktériám a pomáhajú odstraňovať príznaky dlhodobého stresu. Tieto vynikajúce účinky sa potvrdili pri dvoch kmeňoch laktobacilov.
Samozrejme, stres nie je to jediné, čo nás každodenne trápi. Aby ste ale boli skutočne zdraví, potrebujeme sa starať o svoju črevnú flóru pravidelne.

Chudnutie

Chudnutie je vždy vážny a hlboký zásah do fungovania organizmu. Spočiatku sa spája s pocitom nedostatku potravy. Nedostatok potravy je vždy pre organizmus záťažou. Chudnutie najmä na začiatku často sprevádza zápcha, keď strava ešte nie je optimálne upravená - s malými dávkami jedla, vody, často aj s malým množstvom vlákniny z prirodzenej stravy. Ostáva málo zvyškov, ktoré sa v čreve pomaly hromadia. Začiatočníci v chudnutí často pijú primálo tekutín a majú stolicu len raz za dva, za tri dni a potom sú to naozaj ťažké chvíle. Takto by ste si oslabili najmä imunitný systém. Preto je veľmi rozumné zapojiť do diéty všetko, čo imunite prospieva. Práve preto by ste mali zakomponovať do svojich stravovacích návykov každodenné užívanie probiotík

Zápcha, hnačka

To sú časté dôsledky chudnutia. Je nerozumné riešiť ich hneď radikálne - liekmi. Veľmi často sa problémy tohto druhu dajú rýchlo vyriešiť práve nasadením probiotík. Probiotiká sú výhodnejším riešením preto, že riešia príčiny problému.

Vetry

Veľmi častým sprievodným javom a zmien v stravovaní bývajú vetry. Áno, ak do svojej stravy zrazu „z ničoho nič“ zaradíte zeleninu, šošovicu a niektoré iné jedlá, často to má ten efekt, že vás začne nadúvať.
Probiotiká môžu tento problém účinne odstrániť. Nesmiete sa však naplašiť - niekedy je niekoľko dní po nasadení probiotík efekt opačný. Vydržte to, probiotikám môže chvíľu trvať, kým v črevách nastolia poriadok. Po dlhšom užívaní sa však spomínané problémy spravidla úplne stratia.

Vitalita

Dostatočný prísun probiotík nás chráni aj pred niektorými druhmi rakoviny, napomáha tvorbe dôležitých vitamínov (zo skupín B, K), pomáha bojovať s príznakmi alergie, astmy i atopického ekzému, vie priaznivo ovplyvniť hladinu „dobrého" cholesterolu v krvi a ženám pomôže znížiť riziko kvasinkovej infekcie pošvy. Ale čo je najdôležitejšie? Probiotiká zabezpečujú vitálny život!

Dlhovekosť

Zlepšenie zdravia a imunity sú faktory, ktoré nielen priaznivo ovplyvňujú kvalitu života, ale aj jeho dĺžku. Ilja Mečnikov už v roku 1907 publikoval názor, že závislosť črevných mikroorganizmov na potravinách umožňuje prijať opatrenia, pomocou ktorých dôjde k modifikácii mikroflóry organizmu a k náhrade škodlivých mikroorganizmov za užitočné. Vyslovil tiež hypotézu, že dlhovekosť obyvateľov niektorých kaukazských, stredoázijských a balkánskych národov je dôsledkom konzumácie kyslomliečnych produktov a v nich obsiahnutých mliečnych baktérií; táto teória je dnes všeobecne uznávaná.

Laktózová intolerancia

Pomerne častým problémom je takzvaná intolerancia laktózy, čiže neschopnosť organizmu tolerovať mlieko a mliečne výrobky. Prejavuje sa, podobne ako alergia na mlieko, najčastejšie zažívacími ťažkosťami a hnačkou. Užívaním probiotík DOPHILUS, obsahujúcich hneď niekoľko prospešných baktérií produkujúcich enzýmy štiepiace mliečny cukor, môže nastať veľké zlepšenie. U niektorých ľudí môžu dokonca úplne vymiznúť príznaky neznášanlivosti laktózy. Probiotiká totiž zlepšujú trávenie laktózy.

Chránia pred rakovinou

Probiotiká znižujú riziko vzniku rakoviny - konkrétne vznik karcinómu čriev. Dosahujú to práve tým, že potláčajú rast neželaných, hnilobných baktérií. V čreve je potom oveľa menej rakovinotvorných látok a niektoré dokážu probiotiká likvidovať skôr, než by napáchali veľa škody. Okrem toho môžu znížiť riziko rakoviny žalúdka u ľudí, ktorí trpia infekciou Helicobacter pylori.

Helicobacter pylori

Niektorí ľudia trpia problémom zažívania - gastritídy a žalúdočné vredy môžu byť zapríčinené infekciou Helicobacter pylori. m Gastritída ôže viesť ku žalúdočným vredom a časom až k rakovine žalúdka. Probiotiká síce nedokážu odstrániť patogén Helicobacter pylori úplne, ale dokážu potlačiť jeho rast a potláčajú aj zápalové procesy v žalúdku. Probiotiká dokonca značne zlepšujú aj celkový stav pacientov, pretože zmierňujú vedľajšie následky liečby - ktoré sú inak veľmi nepríjemné - zvracanie, hnačka, zápcha, kovová chuť v ústach.
 
 

 

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode