Zdravie a krása - kozie mlieko...

Plnené kozľa

05.04.2010 20:29

 

Plnené kozľa

Predná polovica kozľaťa, 3-4 plátky údenej slaniny, 1 cibuľa, soľ, majorán, maslo; plnka: 1/2 všetkých vnútorností z kozľaťa, 2 lyžice tuku, 1 cibuľa, 2-3 žemle, 2-3 vajcia, mleté čierne korenie, soľ, majorán, petržlenová vňať alebo rozmarín.

Prednú polovicu kozľaťa bez blán a tuku sparíme horúcou vodou, čím zjemníme typickú kozľaciu vôňu a mäso rýchlo umyjeme v tečúcej studenej vode. Ostrým špicatým nožom oddelíme mäso od rebierok a urobíme vrecko na plnku. Naplnené mäso zošijeme bielou niťou, položíme do pekáča, osolíme, obložíme plátkami údenej slaniny, posypeme bylinkami, obložíme plátkami očistenej a nahrubo pokrájanej cibule, podlejeme teplou vodou a v horúcej rúre pri 180 stupňov celzia pečieme asi 2 hodiny. Mäso podlievame horúcou vodou a polievame výpekom, aby nebolo suché a aby malo dobrú chuť. Opečenú slaninu z mäsa zložíme do výpeku, aby mäso bolo rovnomerne dočervena opečené. Mäso neobraciame. Upečené mäso vyberieme na dosku a necháme chvíľu chladnúť, aby sa lepšie krájalo. Kosti vytiahneme a krájame 1,5 cm plátky. Šťavu precedíme, vložíme maslo a prevaríme. Na tanieri mäso podlievame prírodnou, nezahustenou, svetlohnedou šťavou. Tradičnou prílohou je zemiakový šalát. Plnka: Na tuku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, vložíme pokrájané vnútornosti z kozľaťa, dusíme do mäkka asi 1/2 hodinu. Dusíme pomaly, na miernom ohni, aby sa nepripálili a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Mäkké vnútornosti pokrájame na drobné kúsky, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, majoránom, rozmarínom a nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou. Žemle pokrájame na malé kocky a polejeme s rozšľahanými vajciami s troškou vody, aby zvlhli. Ochutené vnútornosti so šťavou, v ktorej sa dusili zľahka premiešame s navlhčenými žemľami a kozľa naplníme, zašijeme, povrchu osolíme a vložíme do pekáča. Plnka nemá byť suchá, ani tuhá. Môžeme ju zriediť lyžicou mlieka alebo vody. Dostatok tuku má byť v plnke zo základu, v ktorom sa dusili vnútornosti. Suchá a hustá plnka sa po upečení rozpadáva. Poznámka: Ak je kozľa malé, pečieme celú polovicu aj so stehnom. Ku každej porcii plnenej hrude priložíme plátok pečeného mäsa zo zadnej časti kozľaťa.

 

 

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode